torsdag den 19. maj 2016

Ophavsret

Det ophavsretlige udgangspunkt
Med ophavsretten følger en række beføjelser. Således vil det normalt være indehaveren af ophavsretten, der har beføjelse til at bestemme, hvorvidt et indlæg skal kopieres, gengives eller anvendes til andre formål. I princippet må der også alene med ophavsretsindehaverens accept laves ændringer i et indlæg.

Ophavsretslovens udgangspunkt, om hvem der får ophavsretten, er helt klart; Ophavsmanden, hvilket i blogs'ne tilfælde vil være forfatteren, har den fulde ophavsret til sit indlæg.

Udgangspunktet kan fraviges gennem udtrykkelig aftale. Det er således muligt at indgå aftale mellem indehaveren af bloggen eller forumet og dem som opretter indlæggene om, at ophavsretten overgår til indehaveren. Sådan aftale kan indgås, uanset om der er tale om faste eller mere løst tilknyttede forfattere.
Det må dog kræves, at aftalen om overgang af ophavsretten formuleres meget klart og tydeligt, ligesom det er et kriterium, at ophavsmanden accepterer denne.

Selvom der ikke er indgået nogen egentlig aftale mellem forfatterne til indlæg på bloggen, vil indehaveren af webloggen opnå visse rettigheder til de indlæg, som er "postet" på webloggen.
Hvis en forfatter kopierer hele eller dele af sit indlæg fra andres ophavsretligt beskyttede værker,  vil det som hovedregel være en krænkelse af den oprindelige forfatters ophavsrettigheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar